Selasa, 10 Julai 2012

Ikan Sepat Masin Bersambal Petai


Bahan-Bahan:
400gm ikan sepat masin dan dipotong jejari
120gm isi petai
100gm cili merah/hijau
100gm cili kering
100gm bawang merah
50gm bawang putih
28cm halia
2 helai daun cekur
2 sudu makan air asam jawa
Minyak masak secukupnya
Lada putih secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di kuali.
2. Ambil ikan sepat masin dan goring sehingga garing.
3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumiskan hingga naik minyak.
6. Masukkan pula air asam jawa, isi petai, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
9. Angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan: