Selasa, 29 Disember 2009

Herba Dan Rempah, Penambah Perisa.

Herba dan rempah merupakan antara bahan serbaguna yang boleh kita gunakan dalam masakan.
Gunakan bahan-bahan ini untuk menghasilkan masakan yang lebih lazat dan lebih berperisa.


Bunga Cengkih
Rempah yang digemari untuk sajian kaserol, perapan, bergedel ayam. kari dan stew.


Cili Padi
Tambahkan sedikit ke dalam masakan anda untuk rasa lebih pedas dan lebih uummph.


Daun Kari
Daun kari boleh digunakan dalam pelbagai masakan tempatan, terutamanya masakan kari.


Daun Pudina
Masukkan ia sebagai penambah rasa segar pudina dalam masakan asam pedas.



Daun Selasih
Herba yang mempunyai perisa lemon. Daunnya keci dan tirus. Sering digunakan dalam masakan Thai. Ia menambah perisa kepada sup, salad dan sajian mi/mihun.

Daun Kucai
Digunakan dalam masakan Cina untuk memberi perisa bawang putih yang ketara. Potong kucai sepanjang 2-3sm dan goreng dengan mi/mihun atau telur. Boleh juga digaulkan bersama tepung..untuk membuat cucur.

Kulit Kayu Manis
Meningkatkan aroma sajian nasi berdaging serta melazatkan hidangan nasi minyak, nasi tomato, kari dan kurma.

Serai
Digunakan untuk memberi perisa kepada sup, kari, sos dan banyak lagi. Buangkan lapisan kulit luar dan gunakan bahagian dalam yang putih.

Tiada ulasan: