Selasa, 29 Disember 2009

Petua : Nasi


Sekiranya nasi tidak masak dengan sempurna, lakukan seperti berikut :-




Masalah 1 :-
Nasi masih mentah atau keras di tengah-tengah.
Penyelesaian :-
Masukkan air sekadar cukup untuk menghasilkan sedikit wap, 1/4 cawan atau kurang. Tutup periuk dan masak lagi dengan api kecil selama 5 minit.

Masalah 2 :-
Nasi sudah masak tetapi terlalu berair (Nasi Lembik)
Penyelesaian :-
Buka tudung periuk dan masak dengan api kecil untuk mengeringkan air. Boleh juga senduk nasi ke atas alas pembakar dan keringkan dalam ketuhar pada suhu yang rendah.

Masalah 3 :-
Nasi di bahagian bawah periuk hangus.
Penyelesaian :-
Curahkan air sejuk di bahagian bawah periuk untuk menggelakkan bau hangit daripada meresap ke bahagian nasi elok (jangan tambah air kepada nasi tersebut). Senduk keluar sebanyak mungkin nasi yang tidak hangit.

Tiada ulasan: