Selasa, 13 Oktober 2009

Resepi : Ikan Kerapu

Bahan-bahan:-

1 ekor ikan kerapu saiz besar
Sedikit serbuk kunyit dan garam
Sedikit tepung jagung
1 sudu besar cili kisar
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Tumbuk:-

2cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Bahan Sos:-

1/2 cawan air
1/2 cawan sos tomato
1 cawan sos cili
1/2 cawan sos tiram
1 sudu besar cuka

Bahan Hias (dipotong):-

3 batang putik jagung
1 batang lobak merah
1 batang timun
1 biji capsicum hijau, merah dan kuning
1 labu bawang besar

CARA MENYEDIAKANNYA :-

1) Panaskan minyak, lumur ikan dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.

2) Goreng hingga masak, angkat dan ketepikan.

3) Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik aroma dan masukkan cili kisar, biarkan sedikit garing.

4) Bancuhkan kesemua bahan sos, tuangkan ke dalam tumisan.

5) Setelah mendidih, masukkan bahan hias.

6) Setelah masak, tuangkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.

Tiada ulasan: