Jumaat, 2 Oktober 2009

Resepi :- Mee Hailam

Bahan-bahan :

600 gm mee kuning
100 gm daging [dihiris nipis]
100 gm isi ayam [dihiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [dipotong kecil]
100 gm bunga kubis [dihiris]
100 gm kobis [dihiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [dimayang]
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [diketuk]

Bahan Hias:

3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara memasak :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.

Tiada ulasan: